Installera inte program du inte letat efter

Om du inte letade efter ett program, installera det inte

Surfar du runt på måfå och plötsligt får upp ett fönster som uppmanar dig att rensa din dator? Kanske ett fejkat meddelande om att du har fått virus som måste tas bort? Eller löften om bättre kvalitet på strömmad film? I sådana lägen ska man direkt stänga fönstret utan att installera något program. Med stor sannolikhet rör det sig om en ren bluff. Programmet kommer inte utföra vad det utlovar. Det kommer kanske kräva dig på pengar och kan mycket väl installera skadlig kod på din dator, just det som programmet lovar att rensa bort.

Så tänk efter innan du installerar ett program: Letade jag efter just det här? Om inte, hur gick det till när det hamnade på min skärm?

Om du har installerat det, uppdatera det. Nya säkerhetshål upptäcks hela tiden. Det gäller både operativsystem som Windows eller Mac OS och enskilda program. Det har mjukvaruföretagen insett och därför skickar de regelbundet ut uppdateringar som täpper till luckorna, förhoppningsvis innan kriminella kan utnyttja dem.

Sådana uppdateringar är gratis och ska installeras så snart de finns tillgängliga. Visst kan det kännas tröttsamt med ständiga meddelanden om uppdateringar, men se till att omedelbart installera åtminstone de som handlar om säkerhet. Det finns gott om exempel på vad som kan hända annars. För några år sedan var pdf-filer bland de mest populära för att infektera datorer med trojaner. Det kunde ske på grund av ett säkerhetshål i Adobe Reader, programmet som många använder för att läsa pdf-filerna. Adobe fick kritik för att företaget dröjde med att släppa lagningar, men även när de fanns tillgängliga så kunde attackerna fortsätta eftersom inte alla uppdaterade.

I dag har de flesta program funktioner som automatiskt kontrollerar om det finns uppdateringar tillgängliga. Se till att aktivera den!

Om du inte behöver programmet, avinstallera det. Varje installerat program är en potentiell genväg in till din dator. Ju färre program du har installerade desto svårare blir det att ta sig in. Gör det därför till en vana att ta bort program som du bestämmer dig för att du inte behöver. Som en bonus sparar du därmed på hårddiskutrymme. Tänk på att principen inte bara ska gälla vanliga program, utan också insticksprogram (“plugins” eller “extensions” som de kallas på engelska) i webbläsare.

Hur upptäcker man att man är infekterad?

Skapare av trojaner och maskar lägger ner ofantliga resurser på att hålla sina program osynliga efter att de har infekterat en dator. Därför är det mycket svårt att upptäcka dem på egen hand som vanlig användare.

Det är här antivirusprogram kommer in i bilden. De använder ett par metoder för att upptäcka skadlig kod. Dels innehåller de en lista med “signaturer”, som kan liknas vid den skadliga kodens fingeravtryck. Genom att jämföra datorns filer med signaturerna kan man upptäcka skadlig kod, och förhoppningsvis ta bort den. Dessutom spanar den efter program som beter sig märkligt i största allmänhet, eftersom det kan vara ett tecken på infektion.

Förutom att granska filer på hårddisken brukar antivirusprogrammen blockera falska webbsidor som försöker stjäla dina uppgifter och kontrollera inkommande e-post. Därför marknadsförs de inte alltid som antivirusprogram utan som heltäckande säkerhetsprogram. Men inte desto mindre är ett av deras viktigaste syften fortfarande att upptäcka och ta bort skadlig kod.